Home · Register · Search · View Winners · Software · Hosting · Software · Join Upload & Sell

Moderated by: Fred Miranda
Username   Password

  New fredmiranda.com Mobile Site
  New Feature: SMS Notification alert
  New Feature: Buy & Sell Watchlist
  

FM Forums | Canon Forum | Join Upload & Sell

1
       2       3              10       11       end
  

Archive 2012 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?
  
 
thetaobear
Offline
• •
Upload & Sell: Off
p.1 #1 · p.1 #1 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I was testing through my lenses and I found that when I mount the 200mm onto the 5D3, the IS makes a weird clinking sound when

1. I let go of the shutter button
2. AI Servo

This does not happen on my 5D Mark 2. Has anybody else experienced this? What is confusing to me is that it only happens with the IS- which shouldn't be different among bodies.

EVERYBODY WITH THIS COMBO- please post on this thread if you DO hear the noise or DO NOT hear the noise. This will help with a firmware update or so to fix this problem!!!

*************************** FAQ

What does it sound like?
More like loud clicks. Buzzing or swirling is the gyroscope (that is normal). But this more like a hard click click click sound.

The strange noise that IS makes on 5DMkIII, is it only on startup/shutdown, in operation or can it be related to IS element parking brake application ?

I think this is only on startup/shutdown of the IS. With AI Servo- the startup/shutdown seems continuous therefore making the noise always there.

Is the sound qualitatively different, or just the volume of it is higher ?

It is different- it is like a CLICK CLICK sound not just the gyroscope spinning.

Does the IS stabilize the image OK ?

Yes- IS stabilize OK. No problems with it. Just the CLICKing worries be- because it doesn't sound too friendly with the noise.


Edited on Mar 29, 2012 at 09:56 PM · View previous versions



Mar 27, 2012 at 02:55 AM
stanj
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #2 · p.1 #2 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


YES!!!! I noticed the exact same thing yesterday and almost freaked out. Was about to send in my 200/2 for repairs. Seeing your post prompted me to attach the lens to my 5D2 and it's quieter there. Too bad I don't have my 1Ds3 anymore.

However, my 200/2 makes the loud noise with the 5D3 in servo or 1-shot mode.



Mar 27, 2012 at 03:10 AM
thetaobear
Offline
• •
Upload & Sell: Off
p.1 #3 · p.1 #3 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


The noise from the IS doesn't sound too happy- which worries me.
1D4 does not have this problem either (checked with my lab's camera).

I tried it with my 300mm 2.8L IS- which does not have this problem with the IS mounted on 5d3.



Mar 27, 2012 at 03:15 AM
stanj
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #4 · p.1 #4 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Yesterday when I got home I tried all my other IS lenses on the 5D3 (28-300, 70-200, 24-105, 100, 400DO) and none made the noise. Somehow it didn't occur to me to try with my other camera...


Mar 27, 2012 at 03:20 AM
thedigitalbean
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #5 · p.1 #5 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Very weird indeed. Between the two of you sounds like a problem with the 5D3 and 200 f/2 IS.

If you want other bodies to try it with, let me know I can arrange that. Sadly my 200 f/2 has been sold off so can't help you there.



Mar 27, 2012 at 03:34 AM
thedigitalbean
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #6 · p.1 #6 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Oh and I haven't noticed anything strange with the 70-200 or the 400 II either. Would be very strange if it was isolated to the 200 f/2.


Mar 27, 2012 at 03:35 AM
stanj
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #7 · p.1 #7 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


thedigitalbean wrote:
Oh and I haven't noticed anything strange with the 70-200 or the 400 II either. Would be very strange if it was isolated to the 200 f/2.


... yet stranger things happened. I fuzzily remember there being a firmware upgrade to one camera in the recent few years to rectify a strange IS noise. Forgot what camera that was, though.

BTW, sorry to hear about your 200/2 loss. My wife has been very understanding so far - then again I don't have a 400/2.8 II



Mar 27, 2012 at 04:01 AM
thedigitalbean
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #8 · p.1 #8 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I'm not that heartbroken over it. It sat in my safe for the last couple of years and had only been used once in the last 2 years.

My wife always rolled her eyes when new gear shows up. She's been surprisingly understanding with all the Leica lenses once I told her it meant I would be bringing a much smaller bag with us on our trip



Mar 27, 2012 at 04:13 AM
James Taylor
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #9 · p.1 #9 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Wow, I hope they get this fixed!


Mar 27, 2012 at 05:00 AM
mikecabilangan
Offline
• •
Upload & Sell: Off
p.1 #10 · p.1 #10 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


did somebody write/inquire with Canon about this?


Mar 27, 2012 at 07:33 AM
 

Search in Used Dept. 



thetaobear
Offline
• •
Upload & Sell: Off
p.1 #11 · p.1 #11 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Thanks for the replies everybody!

thedigitalbean, sounds good- I think what would be good is to figure out if this is a problem with all 5d3 + 200/2 combos!

I just called Canon- they said it is their first time hearing about this problem.



Mar 27, 2012 at 07:43 AM
azricano
Offline

Upload & Sell: Off
p.1 #12 · p.1 #12 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I too have this awfully strange IS noise on my 5D3 with the 200. Me and my friend were wondering what the noises were when we took the combo out this afternoon. Must be a firmware bug and I hope Canon fixes this pronto! Glad I'm not the only one with this problem


Mar 27, 2012 at 08:00 AM
CMOS
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #13 · p.1 #13 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Glad I found this thread! Based on this, I just cancelled my 5D3 preorder with B&H.
Will wait to see how this gets resolved before I commit.



Mar 27, 2012 at 03:55 PM
PetKal
Offline
• • • • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #14 · p.1 #14 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Now that is very interesting, never heard of such a thing before.


Mar 27, 2012 at 05:42 PM
stanj
Offline
• • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #15 · p.1 #15 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Confirmed with a buddy's 1D4, the lens is quiet there. So it's really the 5D3.


Mar 27, 2012 at 06:38 PM
PetKal
Offline
• • • • • • •
Upload & Sell: On
p.1 #16 · p.1 #16 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


The strange noise that IS makes on 5DMkIII, is it only on startup/shutdown, in operation or can it be related to IS element parking brake application ?

Does it perhaps sound as if the camera is causing IS to chatter on-off when it should be normally running ?

Is the sound qualitatively different, or just the volume of it is higher ?

Does the IS stabilize the image OK ?



Mar 27, 2012 at 06:44 PM
haydad
Offline
• •
Upload & Sell: Off
p.1 #17 · p.1 #17 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I tried out this len/body combo for a few minutes at the LensProToGo booth last weekend at Photoshop World. FWIW, I did not notice any abnormal sounds or behavior.


Mar 27, 2012 at 07:06 PM
WebDog
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #18 · p.1 #18 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I hear the same, that the 5D3 and 200/2 makes a LOT more noise from the IS vs. same lens on 5D2. Especially noticable when in AI Servo!. Doubble check with 1D2... same as the 5D2


Mar 27, 2012 at 08:23 PM
LizWangPhotog
Offline
• • •
Upload & Sell: On
p.1 #19 · p.1 #19 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


Hi, not related, but related to the AF. I'm noticing on old lenses that the AF is sporadic, inconsistent, in short really bad. Mainly on my modified Contax lenses. I would think it's the lenses, but they are spot-on with my Mark ii. The other lenses I've tried are fine.

So there must be something with the new AF that needs to be adjusted...



Mar 27, 2012 at 09:22 PM
wildcart
Offline

Upload & Sell: Off
p.1 #20 · p.1 #20 · 5D Mark III + 200mm 2L = Weird/Loud IS?


I just tested my 5D3 with my 200L and I also have the strange loud noise!!!
Send CPS an email about it hope they have an answer...



Mar 27, 2012 at 10:12 PM
1
       2       3              10       11       end




FM Forums | Canon Forum | Join Upload & Sell

1
       2       3              10       11       end
    
 

You are not logged in. Login or Register

Username   Password    Reset password