Dzięki 😊 Zastanawiam się nad 65 mm, jako uzupełnienie do 110, która w dystansie jest niesamowita, w makro zresztą też ☺Martwi mnie, że pieniędzy zabraknie, bo na horyzoncie pojawiła się Sigma 105 Art Macro. Strasznie mnie Ciekawi czy dorówna Wojtkom, a może będzie lepsza ?
Planujesz zakup ?
Besar wrote:
Dzięki 😊 Zastanawiam się nad 65 mm, jako uzupełnienie do 110, która w dystansie jest niesamowita, w makro zresztą też ☺Martwi mnie, że pieniędzy zabraknie, bo na horyzoncie pojawiła się Sigma 105 Art Macro. Strasznie mnie Ciekawi czy dorówna Wojtkom, a może będzie lepsza ?
Planujesz zakup ?
Nie planuję.Zarówno 65 jak i 110 są tak dobre,że trudno bedzie o coś wyrażnie lepszego.Poza tym mam jeszcze swietny Sony 90/2.8 makro ze stabilizacja i AF.
Przez chwilę testowalem doskonałą optycznie Sigmę 70/2.8,ale ta ogniskowa nie za bardzo mi odpowiadała.Jeśli zrobią bardzo dobry obiektyw makro 50/2 z AF,to pewnie go wezmę.Czekam też wciąż na jakiś super 180-200/2.8.
Miałem Sigmę 70 Art, dwa egzemplarze, jeden z mocowaniem Sony, drugi Canona. Wg mnie to nie ta liga co Vojtek. Miałem też Laowa 100,wydaje mi się, że w macro 1:1, na najnizszych wartosciach przyslony była lepsza od VC 110, z kolei dystans, kolory i kontrast zauważalnie gorsze niż Vojtku.
A jak porownalbys Sony 90 mm do VC 110 ?
Besar wrote:
Miałem Sigmę 70 Art, dwa egzemplarze, jeden z mocowaniem Sony, drugi Canona. Wg mnie to nie ta liga co Vojtek. Miałem też Laowa 100,wydaje mi się, że w macro 1:1, na najnizszych wartosciach przyslony była lepsza od VC 110, z kolei dystans, kolory i kontrast zauważalnie gorsze niż Vojtku.
A jak porownalbys Sony 90 mm do VC 110 ?
Żadnych istotnych różnic,które miałyby znaczenie w praktyce.Jeśli sie ma 110CV i nie potrzeba stabilizacji obrazu albo autofokusa,to można przy nim tylko pozostać.