Home · Register · Search · View Winners · Software · Hosting · Software · Join Upload & Sell

Moderated by: Fred Miranda
Username   Password

  New fredmiranda.com Mobile Site
  

FM Forums | Forum & Miscellaneous | Join Upload & Sell

  

Archive 2012 · Testing picture posting
  
 
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #1 · Testing picture posting


Seems that some bad code was added to forum software and images post to whatever sizes. Web browser doing some scaling to final images will always cause images to look awful.

Example of f#cked up sizes (post #19):
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/597185/428#10599480

Images in the post are really:
800x542
407x600
800x542
822x944

What Fred Miranda forum software things them to be:
994x674 wrong
674x994 wrong
994x674 wrong
822x994 correct

HTML from page:
<img width=994 height=674 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img542.imageshack.us/img542/9300/img5340web.jpg"><br />
<br />
ZE50/2@2<br />
<img width=674 height=994 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img39.imageshack.us/img39/559/img5324web.jpg"><br />
<br />
CV125/2.5@5.6 (pretty darn sharp)<br />
<img width=994 height=674 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img811.imageshack.us/img811/3045/img5335web.jpg"><br />
<br />
CV125/2@5.6 first tree pano (~90MP) that actually worked more or less<br />
<img width=822 height=994 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img11.imageshack.us/img11/4879/img5264img5281web.jpg">

In addition to this I have noticed that images with odd number of pixels (pixel size ending to 1, 3, 5, 7 or 9) will always cause scaling as well. For example I have for years done all my web images to 975px on longest side, now for some time Fred Miranda forum started to scale them to 974px, which will ruin how the images look (whole image is scaled and image becomes blurry).


Post how MichaD did it (with img tags)
ZE35/2@4.5


ZE50/2@2


CV125/2.5@5.6 (pretty darn sharp)


CV125/2@5.6 first tree pano (~90MP) that actually worked more or less




same images posted without img tags (causes there to be HUGE space between images, not very useful unless posting just one photo and even then causing people to need to scroll much more when browsing image threads)





















Edited on May 12, 2012 at 07:10 AM · View previous versions



May 12, 2012 at 07:07 AM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #2 · Testing picture posting


Seems that forum software will cause same stupid image scaling with or without img tags.


May 12, 2012 at 07:09 AM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #3 · Testing picture posting


I edited the first post and now images scale correctly. Interesting... I try other post without editing if it causes them to be wrong again.

EDIT: Editing the 1st post caused images to correct on the thread where I noticed the error:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/597185/428#10599480

So the correct way to post pictures:
1. post normally
2. check if image sizes are OK
3. if not wait somebody replies to thread and then edit the post



May 12, 2012 at 07:11 AM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #4 · Testing picture posting


Since the test case for these 4 images is lost, here is other post with same issue, won't post images here since it may fix the issue:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/597185/425#10474416

Image real size:
407x600
800x443
800x443

Fred Miranda forum software things them to be, all 3 wrong:
674x994
1218x674
1218x674

Code:
ZE 35 f/5.6, finally a bench shot!<br />
<img width=674 height=994 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img441.imageshack.us/img441/7324/img4260web.jpg"><br />
<br />
ZE 50 MP f/11, processing probably a bit over the top.<br />
<img width=1218 height=674 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img833.imageshack.us/img833/4582/img43372web.jpg"><br />
<br />
CV 125 f/2.5, usually not too hot on horses, but the light and background were too good to pass up.<br />
<img width=1218 height=674 border=0 alt="This image is copyrighted by the owner" src="http://img19.imageshack.us/img19/5937/img4449web.jpg">



Other example:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/895186/80#10613878

All images 975px on longest side, but forum software things they are 974px => images scaled even just 1px cause them to be useless blurry shots.




Fred, any plans to fix this?



May 12, 2012 at 07:21 AM
Fred Miranda
Online
Admin
Upload & Sell: On
p.1 #5 · Testing picture posting


The forum software does not scale images unless they are astronomic huge. I believe the issue you are having has to do with editing/replacing an image. I will look into this though. Give me a couple days because right now, I'm busy with the site migration. I will keep this thread as reference. Thank you.
Fred



May 12, 2012 at 02:54 PM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #6 · Testing picture posting


Fred Miranda wrote:
The forum software does not scale images unless they are astronomic huge. I believe the issue you are having has to do with editing/replacing an image. I will look into this though. Give me a couple days because right now, I'm busy with the site migration. I will keep this thread as reference. Thank you.
Fred

Thanks for looking into this! The issue is in the part of forum software defining width and height attributes to <img>-tag in HTML-code. Now the software seems to detect pictures wrong (but not all sources e.g. Flickr seems always to be working well, but for example imageshag fails unless post is edited). If you need to find additional examples let me know and I can check if I see some.

At least for my images this is not editing/replacing image in source website; I once reprocessed one image and saved it to same name but it was 2010 or 2009, so the 200+ images I have posted since cannot have issues because editing/replacing image. I of course don't know this for the imageshag images I posted as example since they are not mine.

Samuli



May 12, 2012 at 03:08 PM
 

Search in Used Dept. 



Fred Miranda
Online
Admin
Upload & Sell: On
p.1 #7 · Testing picture posting


Samuli Vahonen wrote:
Thanks for looking into this! The issue is in the part of forum software defining width and height attributes to -tag in HTML-code. Now the software seems to detect pictures wrong (but not all sources e.g. Flickr seems always to be working well, but for example imageshag fails unless post is edited). If you need to find additional examples let me know and I can check if I see some.

At least for my images this is not editing/replacing image in source website; I once reprocessed one image and saved it to same name but it was 2010 or 2009,
...Show more

We have a code in place that "records" the original picture dimension. It does not scale or alter it in anyway. It just records it on the database to aid scrolling when viewing at thread with a large number of images. However, once we edit the image, replacing with another with different dimension one there could be an issue. I will definitely check on this. Thanks for posting this. I will keep you updated.
Best,
Fred



May 12, 2012 at 03:25 PM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #8 · Testing picture posting


Fred, extended my study a little to pinpoint you the code change which did break your forum:
1. went to my own posting history and started going from bottom of first page and it was still working well
Apr 17 OK
Apr 19 OK
Apr 20 OK
Apr 22 OK
Apr 22 OK
Apr 23 OK
Apr 23 OK
Apr 24 OK
Apr 28 OK
Apr 29 OK
May 03 not OK, 975px images scaled to 974px, looking blurry
May 03 not OK, 975px images scaled to 974px, looking blurry
May 05 not OK, 975px images scaled to 974px except one photo, which I had posted on 2009/2010/2011 so they sizes were in your database
May 05 not OK, 975px images scaled to 974px except few photos, which I had posted on 2009/2010/2011 so they sizes were in your database
May 07 not OK, 975px images scaled to 974px, looking blurry

Images posted after this are OK since I realize forum doesn't like 975px size images, but after testing found out that it accepted 972px (974px was not OK since short side was odd, both sides need to have even number of pixels).

So this is caused by something changed in forum code between April 29 and May 03. The photos on all posts were 975px on longest side and same script (ImageMagic & ExifTools) was used to process images and I have not updated the software versions used in my Linux virtual machine doing image processing.

Hope this helps to pinpoint the change on forum code or software used in forum server.

Samuli



May 12, 2012 at 04:36 PM
Fred Miranda
Online
Admin
Upload & Sell: On
p.1 #9 · Testing picture posting


This issue has been fixed.


Jul 18, 2012 at 11:48 PM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #10 · Testing picture posting


Fred Miranda wrote:
This issue has been fixed.


Thanks. Let's test it, first have to find image which is my old size 975px and not been posted in FM:



Jul 20, 2012 at 10:07 AM
Samuli Vahonen
Offline
• • •
Upload & Sell: Off
p.1 #11 · Testing picture posting


Hmmm, seems that there are no longer height and width tags in HTML but they are created dynamically with Javascript. I'll need to take closer look to this at home, based on how image appears it doesn't appear to be losing sharpness, but this laptop display is really really poor.


Jul 20, 2012 at 10:15 AM
TwentyThree
Offline

Upload & Sell: Off
p.1 #12 · Testing picture posting


test...



Jul 22, 2012 at 03:29 PM





FM Forums | Forum & Miscellaneous | Join Upload & Sell

    
 

You are not logged in. Login or Register

Username   Password    Retrive password